czwartek, 11 czerwca 2015

Matcha iced tea


W takie upalne i parne dni jak dzisiaj często wracam myślami do małego stoiska w tokijskiej Asakusie, gdzie serwuje się zimną i słodką matcha. Kiedy jestem w Tokio, zawsze tam zaglądam, szczególnie, gdy japońska pogoda mushi atsui nie daje żyć. :) Tego typu napój można przygotować samemu w domu. I nie jest to wcale trudne. :)


Co potrzebujemy:

matcha
syrop z agawy
cytryna
lód (opcjonalnie)

Co robimy:

Do przegotowanej ciepłej wody (1L) dodajemy sproszkowaną matcha - uznałam, że dwie płaskie łyżeczki będą akurat. :) Użyłam herbaty do ceremonii herbacianej, a nie do gotowania. Mieszamy tak długo, aż matcha połączy się z wodą. Następnie dodajemy trzy łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika. I również według uznania, dla niektórych może być zbyt mało lub zbyt dużo słodkiego smaku.


Tak przygotowaną herbatę można podać od razu zalewając szklankę z kostkami lodu lub odczekać, aż matcha wystygnie i schłodzić jeszcze bardziej w lodówce. Możemy dodać również świeżą cytrynę. Idealny napój na upały. :)


Wzorowałam się na tym filmiku, tak na oko. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz